Το σαγανάκι είναι ένας υπέροχος μεζές της ελληνικής κουζίνας και αναφέρεται σε διάφορα ορεκτικά που προετοιμάζονται στο ομώνυμο τηγάνι, το «σαγανάκι» ή «σαγάνι», ένα μικρό τηγάνι με χοντρό πάτο και δύο αντικριστές λαβές. Το πιο δημοφιλές σαγανάκι, που τηγανίζεται σε αυτό το σκεύος είναι φυσικά το ομώνυμο αγαπημένο και απλό τυρί σαγανάκι καθώς και κάθε τυρί που μπορεί να καταναλωθεί ψημένο και να δώσει μια άλλη διάσταση γεύσης, αρωμάτων και απόλαυσης. Οι Έλληνες, ως γνήσιοι λάτρεις των τυριών, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να απολαμβάνουν σε κάθε όμορφη στιγμή και ένα «σαγανάκι».

Η εταιρεία ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Α.Ε. διαθέτει μια πολύ πλούσια παλέτα τυριών και θα αποτελούσε παράληψη εάν έλλειπε από αυτήν ένα σαγανοτύρι.

Το ΣΑΓΑΝΟΤΥΡΙ ΣΟΧΟΥ είναι ένα κυλινδρικό ημίσκληρο τυρί από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά με ευχάριστη ισορροπημένη γεύση, πλούσιο άρωμα που αναδύεται με το ψήσιμο και μοναδική επίγευση που διαρκεί. Το σχήμα του είναι κατάλληλο ώστε να κόβεται σε στρόγγυλες ροδέλες οποιουδήποτε πάχους ο καθένας επιθυμεί.

Σημαντικό χαρακτηριστικό σε ένα σαγανάκι είναι να έχει μια όμορφη και αρκετά χοντρή κρούστα, ώστε μη λιώσει το τυρί μέσα στο τηγάνι. Για το λόγο αυτό προτείνεται να περαστεί το τυρί πρώτα από κρύο νερό και αλεύρι και έπειτα να τηγανιστεί σε δυνατή φωτιά. Για να σχηματιστεί πιο χοντρή κρούστα καλό είναι να περαστεί το τυρί δύο φορές από νερό και αλεύρι. Με αυτό το ωραίο κόλπο επιτυγχάνεται να έχει το σαγανάκι τραγανή κρούστα που θα φυλάγει μέσα της το ελαφρά λιωμένο τυρί σαν έναν μικρό γευστικό θησαυρό.

Το ΣΑΓΑΝΟΤΥΡΙ ΣΟΧΟΥ λοιπόν, είναι το ιδανικό τυρί για σαγανάκι και μπορεί, αφού κοπεί σε ροδέλες, είτε να επικαλυφθεί με αλεύρι και να τηγανιστεί είτε να ψηθεί ως έχει σε σκεύος τεφλόν.

Το σαγανάκι αυτό συνοδεύεται άψογα με γαρνίρισμα από μαρμελάδα ντομάτας και ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί.

Διατροφική Δήλωση  ανά  100g

Ενέργεια 1538KJ/371Kcal
Πρωτεΐνες 23,7g
Υδατάνθρακες 1,5g
εκ των οποίων Σάκχαρα <0,1g
Λιπαρά 30g
εκ των οποίων Κορεσμένα 20,3g
Αλάτι 2,6g

Διατηρείται στο ψυγείο σε θερμοκρασία +2 εως +4 °C.

Διατίθεται σε κυλινδρικό σχήμα βάρους περίπου 700 gr.

ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ – Σαγανοτύρι

Ημίσκληρα είναι τα τυριά που, όπως το σαγανοτύρι, παράγονται σε δύο στάδια. Το γάλα πήζεται και παίρνουμε ένα πρώτο τυρί το πρόπηγμα (μπασκί). Στην συνέχεια το μπασκί κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες και ζυμώνεται μέσα σε νερό θερμοκρασίας 85 °C και μεταβάλλεται σε μια εύπλαστη μάζα σαν ζυμάρι. Στο στάδιο αυτό αλατίζονται και μορφοποιούνται. Η διαδικασία αυτή της επεξεργασίας τους προσδίδει την ικανότητα να λιώνουν όταν θερμαίνονται.

Η ποιότητα των τυριών αυτών έχει άμεση σχέση με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται και από την παλαιότητά τους:

  • Τα ανώτερα ποιοτικά τυριά παράγονται από φρέσκο ελληνικό γάλα και διαφέρουν αισθητά από τα άλλα.
  • Κάποια παράγονται  από εισαγόμενο μπασκί, δηλαδή έρχονται στην χώρα μας  μετά το πρώτο στάδιο επεξεργασίας, έχουν πολύ μικρό χρόνο ωρίμανσης και είναι μόνον από αγελαδινό γάλα.
  • Τέλος, υπάρχουν και αυτά που παράγονται χωρίς τη χρήση γάλακτος.

Η κασερία της ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Α.Ε. παράγει πολλά και ποιοτικά ημίσκληρα τυριά αποκλειστικά από ελληνικό αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα της περιοχής του Σοχού. Χωρίς πρόσθετα , συντηρητικά,  βελτιωτικά ή τεχνολογικά βοηθήματα είναι προικισμένα  με μοναδική γεύση και επίγευση και κατέχουν επάξια ηγετική θέση στον χώρο των τυριών.