Το ΚΑΣΕΡΙ ΠΡΟΙΚΑΣ είναι τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Παράγεται στο τυροκομείο ΠΡΟΙΚΑΣ στο Σοχό Θεσσαλονίκης πάνω από έναν αιώνα, με την ίδια παραδοσιακή συνταγή, αποκλειστικά από επιλεγμένο ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων ελεύθερης βοσκής της περιοχής, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Η πλούσια χαρακτηριστική γεύση που έχει το κασέρι και η μοναδική επίγευσή του οφείλονται στην πολύμηνη ωρίμανση και τη χαμηλή υγρασία του.
Το ΚΑΣΕΡΙ ΠΡΟΙΚΑΣ (Π.Ο.Π.) είναι το πλέον καθιερωμένο αυθεντικό Κασέρι στην ελληνική αγορά με σημαντική παρουσία στη διεθνή αγορά και είναι πολυβραβευμένο με διεθνείς διακρίσεις :
Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο, αφού μείνει μισή ώρα εκτός ψυγείου για να αναδειχθούν όλα τα αρώματά του, συνοδεύοντας ένα ποτήρι κρασί, ως σνακ με κουλούρι Θεσσαλονίκης, σε σάντουιτς και τόστ. Επίσης, μπορεί να γίνει σαγανάκι με συνοδευτικό μαρμελάδα ντομάτας, να χρησιμοποιηθεί ως γέμιση σε σπρίνγκ ρόλς και πίτες καθώς και ως συστατικό σε σουφλέ, ογκρατέν και παστίτσιο.
Διαθέσιμες συσκευασίες :
Κεφάλι | ~ 8KG |
½ Κεφάλι | ~ 4KG |
Μπαστούνι | ~ 2,5KG |
Αεροστεγής συσκευασία | ~2KG, ~1KG, 300g e (ζάρι), 250g e (σφήνα) |
Σακούλα | 200g e (τριμμένο) |
ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ
Κεφάλι
~ 8KG
Μισό κεφάλι
~ 4KG
Μπαστούνι
~ 2,5KG
Αεροστεγής συσκευασία
~2KG
Αεροστεγής συσκευασία
~1KG
Αεροστεγής συσκευασία
300g e (ζάρι)
Αεροστεγής συσκευασία
250g e (σφήνα)
Σακούλα
200g e (τριμμένο)
ΤΥΡΙΑ ΠΟΠ – ΚΑΣΕΡΙ
Για να δικαιούται ένα γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο, όπως το κασέρι, να είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) πρέπει, πέραν άλλων, να ανταποκρίνεται σε ορισμένες προδιαγραφές και να παράγεται παραδοσιακά σε μια επακριβώς οριοθετημένη περιοχή, στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον της οποίας αποδίδονται τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά του. Κάθε παραδοσιακή ονομασία σύμφωνα με τον Κανονισμό αυτόν, αποτελεί μια κληρονομιά η οποία ανήκει σε όλους όσους ζουν και θα ζήσουν στην περιοχή που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε το παραδοσιακό προϊόν. Είναι μια εγγύηση διαρκείας που μπορεί αναμφίβολα να χρησιμοποιείται για το προϊόν επί αιώνες, προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία εναπόκεινται στον πληθυσμό που κατοικεί στις περιοχές αυτές να τα διατηρήσει και να τα αναπτύξει.