Το ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ ΤΥΡΙ ΠΡΟΙΚΑΣ είναι τυρί τύπου pasta filata. Παράγεται στο τυροκομείο ΠΡΟΙΚΑΣ στο Σοχό Θεσσαλονίκης από 100% ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα επιλεγμένων κοπαδιών ελεύθερης βοσκής της περιοχής, χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά και καπνίζεται. Η συνταγή παρασκευής του βασίζεται στην παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή του κασεριού ΠΡΟΙΚΑΣ και η ωρίμανσή του είναι πολύμηνη με ειδικές συνθήκες.
Το φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα ως πρώτη ύλη, η οικογενειακή συνταγή και η μακρά ωρίμανσή του, καθιστούν το καπνιστό αιγοπρόβειο τυρί ΠΡΟΙΚΑΣ μοναδικό στην κατηγορία των καπνιστών τυριών και το διαχωρίζουν από τα αγελαδινής προέλευσης ή εισαγόμενα καπνιστά τυριά.
Έχει δυνατή μεστή γεύση με πλούσιο καπνιστό άρωμα και μοναδική ευχάριστη επίγευση που διατηρεί μακρά αίσθηση πληρότητας. Η υφή του είναι ημίσκληρη και λιώνει κατά το ψήσιμο ομοιόμορφα και σταθερά.
Το καπνιστό αιγοπρόβειο τυρί ΠΡΟΙΚΑΣ, με τον αρωματικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα του, έχει αποσπάσει το διεθνές βραβείο World Cheese Award στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, αφού μείνει μισή ώρα εκτός ψυγείου για να αναδειχθούν τα έντονα αρώματά του, συνοδεύοντας ένα ποτήρι κρασί, σε σνακ και σάντουιτς. Μπορεί να γίνει σαγανάκι, να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε μπέργκερ, σουφλέ, τυροκροκέτες, γεμιστές πατάτες, μπουγιουρντί και τριμμένο πάνω σε ζυμαρικά και φαγητά φούρνου.
Διαθέσιμες συσκευασίες :
Μπαστούνι | ~ 1,5KG |
Αεροστεγής συσκευασία | 200g e |
ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ
Μπαστούνι
~ 1,5KG
Αεροστεγής συσκευασία
200g e
ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ – Καπνιστό
Ημίσκληρα είναι τα τυριά που, όπως το καπνιστό, παράγονται σε δύο στάδια. Το γάλα πήζεται και παίρνουμε ένα πρώτο τυρί το πρόπηγμα (μπασκί). Στην συνέχεια το μπασκί κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες και ζυμώνεται μέσα σε νερό θερμοκρασίας 85 °C και μεταβάλλεται σε μια εύπλαστη μάζα σαν ζυμάρι. Στο στάδιο αυτό αλατίζονται και μορφοποιούνται. Η διαδικασία αυτή της επεξεργασίας τους προσδίδει την ικανότητα να λιώνουν όταν θερμαίνονται.
Η ποιότητα των τυριών αυτών έχει άμεση σχέση με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται και από την παλαιότητά τους:
- Τα ανώτερα ποιοτικά τυριά παράγονται από φρέσκο ελληνικό γάλα και διαφέρουν αισθητά από τα άλλα.
- Κάποια παράγονται από εισαγόμενο μπασκί, δηλαδή έρχονται στην χώρα μας μετά το πρώτο στάδιο επεξεργασίας, έχουν πολύ μικρό χρόνο ωρίμανσης και είναι μόνον από αγελαδινό γάλα.
- Τέλος, υπάρχουν και αυτά που παράγονται χωρίς τη χρήση γάλακτος.
Η κασερία της ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Α.Ε. παράγει πολλά και ποιοτικά ημίσκληρα τυριά αποκλειστικά από ελληνικό αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα της περιοχής του Σοχού. Χωρίς πρόσθετα , συντηρητικά, βελτιωτικά ή τεχνολογικά βοηθήματα είναι προικισμένα με μοναδική γεύση και επίγευση και κατέχουν επάξια ηγετική θέση στον χώρο των τυριών.