Προίκας τυροκομικά προϊόντα

Τα τυριά που παράγει η οικογένεια Προίκα έχουν μια συνταγή παραδοσιακή που περνάει από γενιά σε γενιά χωρίς να αλλοιωθεί με το χρόνο. Το τυροκομείο του Σταμάτη Προίκα στο Σοχό Θεσσαλονίκης μετράει 107 χρόνια παρουσίας στην ελληνική τυροκομία αποδεικνύοντας γι’ ακόμη μια φορά ότι τα προϊόντα του κερδίζουν όλο και περισσότερο φανατικό κοινό.

 Γεύσεις που αντέχουν στο χρόνο, όπως αυτή του τυριού, με ένα όμως ξεχωριστό μεράκι επεξεργάζονται καθημερινά στο τυροκομείο του Σταμάτη Προίκα για να απολαμβάνουμε εμείς την αυθεντικότητα του ελληνικού τυριού.

Το «Κασέρι Προίκα» ειναι το πρώτο προϊόν της εταιρείας που αγαπήθηκε από τρεις γενεές ανθρώπων. Συνόδεψε τους ουζομεζέδες μας, τα ορεκτικά μας, τα παιδικά κολατσιό και πολλά από τα φαγητά μας, κάνοντας τα γεύματα μας ξεχωριστά.

Ακόμη και σήμερα αυτή η γεύση μένει αναλλοίωτη και το σημαντικότερο, το «Κασέρι Προίκα συνεχίζει να διατηρεί την πρωτόγνωρη νοστιμιά που είχαμε συναντήσει πριν πολλά χρόνια.

Η επιτυχία οφείλεται στη παραδοσιακή συνταγή, στα αγνά υλικά χωρίς τη χρήση πρόσθετων συντηρητικών, χρωστικών και ομοιωμάτων, στο γνήσιο ελληνικό γάλα από επιλεγμένα κοπάδια ελευθέρας βοσκής και στο μεράκι των παραγωγών του, οι οποιοι αφιερώνουν όλη τους την τέχνη για ένα άψογο γευστικά κασέρι.

 Τρεις γενεές τυροκομείο

Η ιστορία της δημιουργίας των τυριών «Προίκα» ξεκίνησε όταν ο παππούς Κώστας της οικογένειας Προίκα κλήθηκε από τον Ηγούμενο μιας Μονής του Αγίου Όρους να κατασκευάσει ξύλινα βαρέλια που οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση των κρασιών και του λαδιού τους. Γνώστες της παραγωγής εκλεκτών τυριών οι μοναχοί της Μονής αντάλλαξαν, γνώσεις με τον κ. Κώστα, ο οποίος μετέφερε την τέχνη αυτή με τα μυστικά της πίσω στο Σοχό. Εκεί δημιούργησε το πρώτο κοπάδι με αιγοπρόβατα με σκοπό την παραγωγή τυριών.

Το 1948 δημιουργήθηκε το πρώτο τυροκομείο από τον εγγονό του, Σταμάτη Προίκα. Η επιτυχημένη πορεία του έχει ως αποτέλεσμα το 1950 την κατασκευή ενός νέου τυροκομείου, με σύγχρονες, για την εποχή του, εγκαταστάσεις, δίνοντας νέα μορφή και προοπτική ανάπτυξης στην εταιρεία.

Αρκετά χρόνια αργότερα εισήλθε στην επιχείρηση η κ. Ελένη, κόρη του κ. Σταμάτη Προίκα. Το «γυναικείο» χέρι και η οργανωτική της ικανότητα ανέβασαν την επιχείρηση στα ύψη. Η ίδια θέλησε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση και µε τον ίδιο ζήλο, όπως ο πατέρας της, το κατάφερε µε τον καλύτερο τρόπο. Έκτοτε, η επιχείρηση μετακόμισε σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις με κωδικό λειτουργιάς από την Ε.Ε. και με τις καλύτερες προδιαγραφές για την ποιότητα των προϊόντων της, διατηρώντας την παλιά οικογενειακή συνταγή. Έτσι το «Κασέρι Προίκα» από τον Σοχό Θεσσαλονίκης έγινε σύντομα πολύ γνωστό και πολλές φορές δυσεύρετο για τους πολλούς καταναλωτές. ΟΙ επαγγελματίες σεφ το φιλοξένησαν αμέσως στις κουζίνες τους, οι νοικοκυρές το έβαλαν στα φαγητά τους και επαγγελματίες εμπορίας τροφίμων στα ράφια τους. Αρωματικό με ελαφριά μαστιχωτή αίσθηση κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις και αποτέλεσε το ιδανικό υλικό για τις δημιουργικές συνταγές τους.

 Σύγχρονη παραγωγή με προδιαγραφές

Σήμερα, η εταιρεία προχώρησε στη διασφάλιση και διαπίστευση της υγιεινής και ποιότητας των προϊόντων της με την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος HACCP. Η σωστή επεξεργασία, ο έλεγχος ποιότητας, η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η ασφαλής διανομή όλων των προϊόντων της εταιρείας πραγματοποιούνται με βάση τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων έτσι ώστε τα τελικά προϊόντα να πληρούν τις προδιαγραφές της ελληνικής νομοθεσίας όσο και τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχοντας συγκεντρώσει ένα τεράστιο απόσταγμα εμπειρίας και γνώσεων πάππου προς πάππο, η Ελένη Προίκα και οι συνεργάτες της συνεχίζουν να παράγουν εκλεκτά, πρωτοποριακά και αδιαφιλονίκητα υψηλής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές συνταγές με τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας και της ολικής ποιότητας.

Το σύγχρονο αυτό τυροκομείο παράγει έως και 1000 τόνους κασέρι το χρόνο, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό υπόλοιπων τυροκομικών προϊόντων. Η συνταγή τους είναι επτασφράγιστο μυστικό, αλλά παραμένει παραδοσιακή και αναλλοίωτη, όσα χρόνια και αν περάσουν.

 Το καλό κασέρι

Η κ. Ελένη παραβρίσκεται καθημερινά στον έλεγχο παραγωγής επιτηρώντας από την ποιότητα του γάλακτος μέχρι και το τελικό προϊόν. Ξοδεύει ατέλειωτες ώρες για «τα παιδιά της» όπως αποκαλεί τα τυριά της, μέχρι και μέρες, ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής, προκειμένου να παρακολουθήσει ιδίοις όμασι την ωρίμανση των τυριών.

«Λίγοι γνωρίζουν ότι κάθε κίτρινο τυρί δεν είναι και το πραγματικό κασέρι. Για να είναι κασέρι πρέπει να παράγεται αποκλειστικά από το ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, να μην περιέχει πρόσθετα και συντηρητικά» επισημαίνει η κα. Προίκα.

Η πλήρης ωρίμανση, δηλαδή το να είναι παλιό, και η σωστή θερμοκρασία απελευθερώνουν γεύσεις που κάνουν το κάθε τυρί να είναι μοναδικό.

Γι’ αυτό το λόγο η εταιρεία προχώρησε στην παραγωγή παλαιωμένων κασεριών για περισσότερο από ένα χρόνο. Είναι ένα τυρί φτασμένο στο ιδανικό σημείο ωρίμανσης με έντονη προσωπικότητα και τελείως δικό του χαρακτήρα.

 Προϊόντα

 

Κασέρι Προίκα Σοχού: Ένα από τα γνωστότερα τυριά της Μακεδονίας. Παράγεται με την παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας Προίκα, χωρίς πρόσθετα και αλλοιώσεις, αλλά με μεράκι και αβίαστη μαεστρία. Αρωματικό, με ελαφριά μαστιχωτή αίσθηση και πολύ δύσκολη παρασκευή, καταφέρνει να κερδίζει παντού τις εντυπώσεις και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Εγκεκριμένο προϊόν Π.Ο.Π, που παράγεται από 100% αιγοπρόβειο γάλα ζώων ελεύθερης βοσκής στις βουνοπλαγιές του Όρους Βερτίσκου. Έχει 42,5% υγρασία, 42% λιπαρά και 25,8% πρωτεΐνες. Συσκευάζεται στις πρότυπες σύγχρονες εγκαταστάσεις της επιχείρησης Προίκα.

 

Για να το απολαύσετε σωστά, διατηρείστε το σε μέρος δροσερό, αεριζόμενο και σε θερμοκρασία 6-8°C, μέσα στο ψυγείο, στην αρχική του συσκευασία (κερί). Δύο ώρες περίπου πριν το σερβίρετε πρέπει να το βγάλετε από το ψυγείο, να το αφήσετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε να απελευθερώσει όλα τα οργανοληπτικά, χαρακτηριστικά στοιχεία του (άρωμα, γεύση κ.λ.π.). Το κασέρι “Προίκα-Σοχού” μπορείτε να το συνδυάσετε με δυνατά κόκκινα κρασιά ή με γλυκά λευκά κρασιά και με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

 

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει στραφεί με μεγάλη επιτυχία και στην παραγωγή διαφόρων τυροκομικών προϊόντων υψηλής γαστρονομικής αξίας. Τον κατάλογο της εταιρείας Προίκα κοσμούν προϊόντα όπως: τυρί, κεφαλοτύρι, Σοχινό ημίσκληρο, κασέρι εξαιρετικής παλαιότητας, καπνιστό, Πικάντικα τυριά όπως Σταματίνι, Πιετίνι, Φορμαζέλα, κατσικίσιο τυρί, φέτα, μυζήθρα, βούτυρο, που σας προκαλούμε να τα δοκιμάσετε.

 

Όλα τα προϊόντα της εταιρείας Προίκα δημιουργούν εξαιρετικά κύρια πιάτα και ορεκτικά που μπορούν να στολίσουν το καθημερινό τραπέζι σας ή και ένα καλοστημένο πλούσιο μπουφέ. Με την αυθεντική γεύση τους, αποτελούν τον ιδανικό μεζέ για μια δροσιστική μπίρα, το ελληνικό ούζο και το μερακλίδικο τσίπουρο.

 

Όλα μαζί προικισμένα με ασυναγώνιστη γεύση, μεγάλη θρεπτική αξία, υγιεινή φυσική επεξεργασία, έτοιμα να σερβιριστούν στο πιάτο σας για να σας χαρίσουν την απόλαυση της γνήσιας νοστιμιάς.

 

Διάθεση

 

Τα προϊόντα «Προίκα» διατίθενται σε διάφορες συσκευασίες και μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς κατευθείαν από τις εγκαταστάσεις του τυροκομείου ή από σούπερ-μάρκετ σε λιανική πώληση. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία και τα φτερά της στη διεθνή αγορά με τη δυνατότητα εξαγωγών σε χώρες της Ευρώπης.