Είναι γεγονός ότι οι λάτρεις του κατσικίσιου τυριού δύσκολα το αλλάζουν με άλλο τυρί όσο καλό και αν είναι αυτό. Δεν έχουν άδικο γιατί τα πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος είναι πολλά και από υγιεινής αλλά και γευστικής άποψης.
Οι γευστικές και υγιεινές ιδιότητες του κατσικίσιου γάλακτος:
- Είναι γάλα εύκολης πέψης.
- Προσφέρεται για αντιχοληστερινική δίαιτα.
- Η φυσική χημική σύσταση και δομή του, το κατατάσσει πολύ κοντά στο μητρικό γάλα.
- Λόγω της σύνθεσής του, είναι κατάλληλο για άτομα που αντιμετωπίζουν αλλεργικά συμπτώματα.
- Η δομή του λίπους του, το κάνει ευεργετικό για την καρδιά και τις αρτηρίες, προφυλάσσοντας από την αρτηριοσκλήρυνση.
- Συμβάλλει στη θεραπεία του γαστρικού έλκους εξουδετερώνοντας οξέα και τοξίνες.
- Συμβάλλει στην κατασκευή γερού σκελετού, ιστών και μυϊκού συστήματος γιατί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο.
- Συγκεντρώνει υψηλές ποσότητες βιταμινών Α, Β2, C, D, νιασίνης και καροτίνης, αντιοξειδωτικούς παράγοντες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
- Η χημική του σύσταση είναι παρόμοια με αυτή του στομάχου, του εντέρου και του υγρού των αρθρώσεων, έτσι είναι η κατάλληλη τροφή για ασθενείς με συμπτώματα που αφορούν αυτά τα τμήματα του οργανισμού.
- Περιέχει βιοργανικό νάτριο που βοηθά την ανάπλαση των κυττάρων, ειδικά του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα την καλύτερη αντιγηραντική προστασία.
- Περιέχει ουσίες και λιπιδικά οξέα που συμβάλουν στην ευζωία, την τόνωση του οργανισμού και την ενέργεια.
Επειδή δε τα γίδια στην Ελλάδα είναι κυρίως βοσκήσιμα το γίδινο γάλα είναι ιδιαίτερα αρωματικό και γευστικό. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα υπάρχουν και στα κατσικίσια τυριά.