Το κατσικίσιο ημίσκληρο τυρί θεωρείται ένα από τα τυριά με την δυσκολότερη διαδικασία παραγωγής.
Η εταιρεία ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Α.Ε. έχοντας μεγάλα αποθέματα εμπειρίας στα ημίσκληρα τυριά το τόλμησε και το πέτυχε. Παρήγαγε ένα ημίσκληρο κατσικίσιο για να καλύψει τις απαιτήσεις των φανατικών οπαδών των κατσικίσιων τυριών.
Παρασκευάζεται από επιλεγμένο γίδινο γάλα ζώων, ντόπιων φυλών, που βόσκουν ελεύθερα στα βοσκοτόπια της περιοχής του Σοχού και του όρους Βερτίσκου χωρίς πρόσθετα, βελτιωτικά ή άλλα βοηθήματα. Είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει όλα τα προτερήματα του γίδινου γάλακτος, την αρωματική γεύση της ορεινής πανίδας και χλωρίδας αλλά και την μοναδική επίγευση ενός αγνού τυριού. Έχει την σκληρότητα που απαιτείται ώστε να κόβεται ακόμα και λεπτές φέτες. Ελαφρύ αλλά εξαιρετικά εύγευστο, με ισορροπημένη γεύση και με μεγάλη ωρίμαση, αποδίδει στον καταναλωτή την αυθεντική γεύση του ελληνικού τυριού.
Καταναλώνεται σαν επιτραπέζιο, σε σάντουιτς, σε τόστ, σε πίτσα, τριμμένο πάνω σε ζυμαρικά και σε φαγητά φούρνου.
Διατροφική Δήλωση ανά 100g για το κατσικίσιο ημίσκληρο τυρί
Ενέργεια | 1515KJ/365Kcal |
Πρωτεΐνες | 23,8g |
Υδατάνθρακες | 1,1g |
εκ των οποίων Σάκχαρα | <0,1g |
Λιπαρά | 29,5g |
εκ των οποίων Κορεσμένα | 20,3g |
Αλάτι | 2,3g |
Διατηρείται στο ψυγείο σε θερμοκρασία +2 έως +4 °C.
Προτείνεται να καταναλώνεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να αποδίδει καλύτερα όλα τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά που του έχει προσδώσει η πολύμηνη ωρίμανση.
Διατίθεται σε φόρμες 3kg και σε μικρές συσκευασίες ζάρι σταθερού ή κυμαινόμενου βάρους.
ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ – Κατσικίσιο ημίσκληρο τυρί
Είναι γεγονός ότι οι λάτρεις του κατσικίσιου τυριού δύσκολα το αλλάζουν με άλλο τυρί όσο καλό και αν είναι αυτό. Δεν έχουν άδικο γιατί τα πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος είναι πολλά και από υγιεινής αλλά και γευστικής άποψης.
Οι γευστικές και υγιεινές ιδιότητες του κατσικίσιου γάλακτος:
- Είναι γάλα εύκολης πέψης.
- Προσφέρεται για αντιχοληστερινική δίαιτα.
- Η φυσική χημική σύσταση και δομή του, το κατατάσσει πολύ κοντά στο μητρικό γάλα.
- Λόγω της σύνθεσής του, είναι κατάλληλο για άτομα που αντιμετωπίζουν αλλεργικά συμπτώματα.
- Η δομή του λίπους του, το κάνει ευεργετικό για την καρδιά και τις αρτηρίες, προφυλάσσοντας από την αρτηριοσκλήρυνση.
- Συμβάλλει στη θεραπεία του γαστρικού έλκους εξουδετερώνοντας οξέα και τοξίνες.
- Συμβάλλει στην κατασκευή γερού σκελετού, ιστών και μυϊκού συστήματος γιατί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο.
- Συγκεντρώνει υψηλές ποσότητες βιταμινών Α, Β2, C, D, νιασίνης και καροτίνης, αντιοξειδωτικούς παράγοντες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
- Η χημική του σύσταση είναι παρόμοια με αυτή του στομάχου, του εντέρου και του υγρού των αρθρώσεων, έτσι είναι η κατάλληλη τροφή για ασθενείς με συμπτώματα που αφορούν αυτά τα τμήματα του οργανισμού.
- Περιέχει βιοργανικό νάτριο που βοηθά την ανάπλαση των κυττάρων, ειδικά του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα την καλύτερη αντιγηραντική προστασία.
- Περιέχει ουσίες και λιπιδικά οξέα που συμβάλουν στην ευζωία, την τόνωση του οργανισμού και την ενέργεια.
Επειδή δε τα γίδια στην Ελλάδα είναι κυρίως βοσκήσιμα το γίδινο γάλα είναι ιδιαίτερα αρωματικό και γευστικό. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα υπάρχουν και στα κατσικίσια τυριά.
Ημίσκληρα είναι τα τυριά που, όπως το κατσικίσιο ημίσκληρο τυρί, παράγονται σε δύο στάδια. Το γάλα πήζεται και παίρνουμε ένα πρώτο τυρί το πρόπηγμα (μπασκί). Στην συνέχεια το μπασκί κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες και ζυμώνεται μέσα σε νερό θερμοκρασίας 85 °C και μεταβάλλεται σε μια εύπλαστη μάζα σαν ζυμάρι. Στο στάδιο αυτό αλατίζονται και μορφοποιούνται. Η διαδικασία αυτή της επεξεργασίας τους προσδίδει την ικανότητα να λιώνουν όταν θερμαίνονται.
Η ποιότητα των τυριών αυτών έχει άμεση σχέση με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται και από την παλαιότητά τους:
- Τα ανώτερα ποιοτικά τυριά παράγονται από φρέσκο ελληνικό γάλα και διαφέρουν αισθητά από τα άλλα.
- Κάποια παράγονται από εισαγόμενο μπασκί, δηλαδή έρχονται στην χώρα μας μετά το πρώτο στάδιο επεξεργασίας, έχουν πολύ μικρό χρόνο ωρίμανσης και είναι μόνον από αγελαδινό γάλα.
- Τέλος, υπάρχουν και αυτά που παράγονται χωρίς τη χρήση γάλακτος.
Η κασερία της ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Α.Ε. παράγει πολλά και ποιοτικά ημίσκληρα τυριά αποκλειστικά από ελληνικό αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα της περιοχής του Σοχού. Χωρίς πρόσθετα , συντηρητικά, βελτιωτικά ή τεχνολογικά βοηθήματα είναι προικισμένα με μοναδική γεύση και επίγευση και κατέχουν επάξια ηγετική θέση στον χώρο των τυριών.