Το σαγανάκι είναι ένας υπέροχος μεζές της ελληνικής κουζίνας και αναφέρεται σε διάφορα ορεκτικά που προετοιμάζονται στο ομώνυμο τηγάνι, το «σαγανάκι» ή «σαγάνι», ένα μικρό τηγάνι με χοντρό πάτο και δύο αντικριστές λαβές. Το πιο δημοφιλές σαγανάκι, που τηγανίζεται σε αυτό το σκεύος είναι φυσικά το ομώνυμο αγαπημένο και απλό τυρί σαγανάκι καθώς και κάθε τυρί που μπορεί να καταναλωθεί ψημένο και να δώσει μια άλλη διάσταση γεύσης, αρωμάτων και απόλαυσης. Οι Έλληνες, ως γνήσιοι λάτρεις των τυριών, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να απολαμβάνουν σε κάθε όμορφη στιγμή και ένα «σαγανάκι».
Η εταιρεία ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Α.Ε. διαθέτει μια πολύ πλούσια παλέτα τυριών και θα αποτελούσε παράληψη εάν έλειπε από αυτήν ένα καπνιστό σαγανοτύρι.
Το σαγανάκι αυτό συνοδεύεται άψογα με γαρνίρισμα από μαρμελάδα ντομάτας και ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί.
Διατροφική Δήλωση ανά 100g για το καπνιστό σαγανοτύρι
Ενέργεια | 1538KJ/371Kcal |
Πρωτεΐνες | 23,7g |
Υδατάνθρακες | 1,5g |
εκ των οποίων Σάκχαρα | <0,1g |
Λιπαρά | 30g |
εκ των οποίων Κορεσμένα | 20,3g |
Αλάτι | 2,6g |
Διατηρείται στο ψυγείο σε θερμοκρασία +2 εως +4 °C.
ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ – Καπνιστό σαγανοτύρι
Ημίσκληρα είναι τα τυριά που, όπως το καπνιστό σαγανοτύρι, παράγονται σε δύο στάδια. Το γάλα πήζεται και παίρνουμε ένα πρώτο τυρί το πρόπηγμα (μπασκί). Στην συνέχεια το μπασκί κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες και ζυμώνεται μέσα σε νερό θερμοκρασίας 85 °C και μεταβάλλεται σε μια εύπλαστη μάζα σαν ζυμάρι. Στο στάδιο αυτό αλατίζονται και μορφοποιούνται. Η διαδικασία αυτή της επεξεργασίας τους προσδίδει την ικανότητα να λιώνουν όταν θερμαίνονται.
Η ποιότητα των τυριών αυτών έχει άμεση σχέση με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται και από την παλαιότητά τους:
- Τα ανώτερα ποιοτικά τυριά παράγονται από φρέσκο ελληνικό γάλα και διαφέρουν αισθητά από τα άλλα.
- Κάποια παράγονται από εισαγόμενο μπασκί, δηλαδή έρχονται στην χώρα μας μετά το πρώτο στάδιο επεξεργασίας, έχουν πολύ μικρό χρόνο ωρίμανσης και είναι μόνον από αγελαδινό γάλα.
- Τέλος, υπάρχουν και αυτά που παράγονται χωρίς τη χρήση γάλακτος.
Η κασερία της ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Α.Ε. παράγει πολλά και ποιοτικά ημίσκληρα τυριά αποκλειστικά από ελληνικό αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα της περιοχής του Σοχού. Χωρίς πρόσθετα , συντηρητικά, βελτιωτικά ή τεχνολογικά βοηθήματα είναι προικισμένα με μοναδική γεύση και επίγευση και κατέχουν επάξια ηγετική θέση στον χώρο των τυριών.