Οικογένεια προικισμένων τυριών (Περιοδικό Sorbet Ιούλιος 2007)
Το απόλαυσαν για πρώτη φορά οι παππούδες µας, τους άρεσε, το αγάπησαν, μεγάλωσαν µε αυτό τα παιδιά τους Αυτά µε τη σειρά τους το εκτίμησαν και το πρότειναν στα δικά τους παιδιά. Έτσι κι εμείς σήμερα το εμπιστευόμαστε για τους ίδιους ακριβώς λόγους µε τους γονείς και τους παππούδες µας, για τη γεύση, την ποιότητα και τη νοστιμιά. Το Κασέρι [...]
Κασέρι Σοχού: το Προικισμένο (Περιοδικό “Οινοχόος” Δεκέμβριος 2006)
Όταν το ανακαλύψεις, νιώθεις τυχερός και γιατί το βρήκες αλλά και γι' αυτό που δοκιμάζεις! Ένα τυρί από τα "βόρεια", το οποίο ξεπερνά τις γευστικές προσδοκίες που μέχρι σήμερα είχαμε για τα επιτραπέζια κασέρια. Ώριμο, ελαφρώς πικάντικο με συμπυκνωμένα τα αρώματα των βοτάνων της ορεινής καταγωγής του, με στιβαρή κυφή και μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά. Από την πρώτη μπουκιά, η οποία [...]
Τυροκομείο Προίκα: Η ιστορία ενός αληθινού κασεριού (Περιοδικό “Γαστρονόμος” Νοέμβριος 2006)
Σε ένα τυροκομείο στον Σοχό, στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, η οικογένεια Προίκα εξακολουθεί να φτιάχνει κασέρι με μια μοναδική συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά. Η ιστορία του τυροκοµείου της οικογένειας Προίκα ξεκίνησε πριν από 116 χρόνια στο πανέµορφο ορεινό χωριό του Σοχού της επαρχίας Λαγκαδά, στο νοµό Θεσσαλονίκης. Το 1890, ο Κώστας Προίκας κλήθηκε από τον ηγούµενο µιας [...]
Γραβιέρα Μέριου (Περιοδικό Wine Plus Φεβρουάριος 2006)
Με το εντυπωσιακό μωβ περίβλημά της, τραβάει αμέσως το βλέμμα. Στο ψυγείο ξεχωρίζει από όλους τους γείτονές της που παίζουν στις συνηθισμένες αποχρώσεις του λευκού και του κίτρινου. Ο λόγος για τη γραβιέρα Μέριου, ένα ακόμη ξεχωριστό τυρί που δημιούργησε η οικογένεια προίκα από το Σοχό Θεσσαλονίκης. Σωστή αναλογία σε αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα και πολύχρονη εμπειρία στην τυροκομία, μας [...]
Σταματίνια – Τυράκια με βασιλικό και δυόσμο (Περιοδικό “Οινοχόος” Δεκέμβριος 2005)
Εδώ έχουμε να κάνουμε με χειροποίητα τυράκια από φρέσκο παστεριωμένο αγελαδινό και γίδινο γάλα σε μια κομψή μακρόστενη κυλινδρική φόρμα. Παράγονται στον Σοχό Θεσσαλονίκης, ένα ένα στο χέρι σε πολύ μικρές ποσότητες και γι' αυτό είναι αρκετά σπάνια. Τα «σταματίνια» καρυκεύονται με τρία διαφορετικά υλικά και κυκλοφορούν σε τρεις αντίστοιχους τύπους: με μαύρο πιπέρι, με ρίγανη και κόκκινη πιπεριά. Είναι [...]