Η γραβιέρα είναι ένα σχετικά πρόσφατο απόκτημα της παλέτας των ελληνικών τυριών αφού παρασκευάστηκε για πρώτη φορά τον 20ό αιώνα στην Πελοπόννησο. Γρήγορα όμως διαδόθηκε και αγαπήθηκε από όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό και παράγεται σε πολλά γεωγραφικά σημεία της χώρας μας.
Είναι ένα σκληρό τυρί με γλυκιά βουτυράτη γεύση που μοιάζει με το κεφαλοτύρι χωρίς να είναι τόσο αλμυρό. Τρώγεται σαν επιτραπέζιο ή ακόμα και με μέλι όπως συνηθίζεται στην Κρήτη.
Στην Ελλάδα κάθε περιοχή έχει την δικιά της γραβιέρα. Έτσι και το τυροκομείο Προίκα έχει τις δικιές του γραβιέρες. Μία από αυτές είναι η γραβιέρα ΜΕΡΙΟΥ.
Είναι η γραβιέρα που έχει σχέση με την αναβίωση της συνήθειας της οικογένειας να κάνει γραβιέρες μικρές το γάλα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου για να καλύψει τις ανάγκες της εβδομάδας της Τυρινής που προηγείται της τοπικής εορτής των ΜΕΡΙΟΥ, δηλαδή των καρναβαλιών της.
Έτσι τιμής ένεκεν στην γραβιέρα αυτή δόθηκε μορφή και όνομα που θυμίζει την τοπική παράδοση και κοσμείται από ετικέτα με τα ΜΕΡΙΟΥ.